“Açık/Kapalı Kapıların Ardında Başörtüsü'' nü Açıkça Konuştuk…

25.02.2022

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Toplum Araştırmaları Merkezi, 28 Şubat post-modern darbesinin 25. yılında HAZAR Derneği işbirliğiyle “Açık/Kapalı Kapıların Ardında Başörtüsü” başlıklı bir panel düzenledi.

Panelin ana motivasyonu, Şubat’ın gelişinde tetiklenen duyguları ihmal etmeden ama o günden çıkamayacak bir duygu sağıltımına sıkışmadan bugünün içinden başörtüsü”nü konuşmaktı. Moderatörlüğünü Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış’ın yaptığı panelin ilk oturumunda, Yaylagül Ceran Karataş “Bulmakla Bilmek Âresinde Olmak”, Ravza Altuntaş Çakır “Gelenek ve Modernite İkiliğinin Ötesinde: Türkiye’de Kimlik ve Karşı-Hegemonya Arasında Başörtüsü”, Ayşe Altunbay ise “Çocuk ve Ergen Psikiyatri Perspektifi Arayışında: Avrupa’daki Başörtüsü Tartışmalarına Türkiye’den Bakış” başlıklı konuşmaları ile yer aldılar. HAZAR Derneği’nden Aslı Uçar Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda ise Genç Hazar’ın hayata geçirdiği “Türkiye’nin Örtülü Gerçeği” projesi anlatıldı ve ardından forum kısmında dinleyiciler mikrofonu aldılar.

“Başörtülü bir kadın olarak iş, eğitim veya sosyal yaşamda hala gelecek kaygıları duyuyor muyuz? Bugün başörtüsü ile kendimizi yeterince özgür hissediyor muyuz? Özgürlük ve başörtüsü arasındaki bağ nedir? Başörtüsüne yüklenen anlamlar neler? Başörtüsü ve “politik” düzlem hakkında ne düşünüyoruz? Üzerimizdeki erkek bakışları nasıl? Muhafazakâr erkeğin bizi görmek istediği yer evden kamusal alana evirildi mi? Ne deneyimliyor, neler hissediyoruz? Kendi kızlarımız için başörtüsünden yana kurduğumuz bir hayal var mı? Başörtülü olmanın anlam dünyalarındaki sınırsız dayatı karşısında başörtüsüzlüğün anlam dünyasındaki sıkışmaları görebiliyor muyuz? “Açılma” ve “kapanma” hikâyelerine, başörtülü fenomenlik eleştirilerine ve başörtüsünden yola çıkan pek çok güncel konuya, tartışmaya bakışımız nasıl?” gibi pek çok soru tartışıldı.

William Randall’ın, “Anlatılmayan hikâye yaşanmamış hayattır” cümlesinde ifadesini bulan, biricik ve tekil her bir ifadenin, duygunun kayda geçmesi düşüncesi ile, program deşifresinin yazıya aktarılması, öne çıkan problematikler ve öncelikli konuşulması gerekenler bağlamında FSMVÜ TAM ve HAZAR birlikteliğinde seri programlar düzenlenmesi planlandı.

Panel, 28 Şubat’ın dünü, bugünü ve geleceği üzerinden yeni fikirlerin mayalandığı, yeni proje fikirlerinin ortaya çıktığı velud bir ortama vesile oldu.