2021 yılı Ocak ayından Haziran ayına kadar her cumartesi sabahı büyük bir ilgi ile takip edilen, uzman isimleri dinleyicilerle ortak bir zeminde buluşturduğumuz, bilmediklerimizi öğrendiğimiz, kafa karışıklıklarımızı gidermeye çalıştığımız, "Toplumsal Cinsiyet Okumaları" sertifika programında pek çok farklı disiplin üzerinden toplumsal cinsiyet kavramı ele alındı. İki dönemden oluşan Toplumsal Cinsiyet Okumaları’nın ilk dönem başlıkları şu şekildeydi: 

    Toplumsal Cinsiyet Okumaları’nın ilk haftasında Prof. Dr. Zeynep Direk “Irigaray ve Cinsiyet Farklılığı Sorusu” ve  Prof. Dr. Alev Erkilet “Eleştirellik, Uyum ve Toplumsal Cinsiyet” başlıkları çerçevesinde toplumsal cinsiyete giriş mahiyetinde başlangıç dersini yaptılar. İkinci haftada “Toplumsal Cinsiyet, Mitler ve Beden” başlığında Prof. Dr. Nazile Kalaycı ve Dr. Öznur Karakaş’ı; üçüncü haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Tarih I” başlığında Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve Prof. Dr. Serpil Çakır’ı; dördüncü haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Tarih II” başlığında Prof. Dr. Ali Akyıldız ve Prof. Dr. Arzu Terzi’yi; beşinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Din” başlığında Dr. Öğr. Üyesi Rahile Kızılkaya Yılmaz ve Doç. Dr. Birsen Banu Okutan’ı, altıncı haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm” başlığında Doç. Dr. Birsen Talay Keşoğlu ve Nurhayat Kızılkan’ı; yedinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Aile I” başlığında Prof. Dr. Nükhet Sirman ve Dr. Yasemin Özgün’ü; sekizinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Medya” başlığında Meryem İlayda Atlas ve Doç. Dr. Gül Esra Atalay’ı; dokuzuncu haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Aile II” başlığında Doç. Dr. Fatımatüzzehra Kamacı ve Dr. Öğr. Üyesi Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nu; onuncu ve birinci dönemin son haftasında “Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim” başlığında Dr. Fevziye Sayılan ve Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu’ nu dinledik.

    Birinci dönem derslerine kısa bir aradan sonra Toplumsal Cinsiyet Okumaları ikinci dönemin ilk haftasında “Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat I” başlığında Ayşegül Utku Günaydın ve Dr. Öğr. Üyesi Beyhan Uygun Aytemiz’i; ikinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat II” başlığında Prof. Dr. Mücahit Kaçar ve Dr. Öğr. Üyesi Emine Hoşoğlu Doğan’ı; üçüncü haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Sinema” başlığında Prof. Dr. Semire Ruken Öztürk ve Cihan Aktaş’ı; dördüncü haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Mekân” başlığında Doç. Dr. Didem Kılıçkıran ve Doç. Dr. Ayten Alkan’ı; beşinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk” başlığında Prof. Dr. Gülriz Uygur ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Arslan Öncü’yü; altıncı haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset” başlığında Yaprak Zihnioğlu ve Prof. Dr. Serpil Sancar’ı; yedinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve İktisat” başlığında Doç. Dr. Yelda Yücel’i; sekizinci haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Emek” başlığında Doç. Dr. Feryal Saygılıgil ve Doç. Dr. Mehmet Birekul’u; dokuzuncu haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Erkeklik” başlığında sosyolog Sinay Avşar’ı; onuncu haftada “Toplumsal Cinsiyet ve Queer” başlığında Atakan Yorulmaz ve Doç. Dr. Şule Albayrak’ı; Toplumsal Cinsiyet Okumaları’nın son dersi ve on birinci haftasında “Toplumsal Cinsiyet Politikaları ve Kurumsallaşma” başlığında Prof. Dr. Mary Lou O’Neil ve Prof. Dr. Aşkın Asan’ı dinledik. 

Toplumsal Cinsiyet Okumaları ile ilgili daha detaylı bilgiye haber arşivinden ulaşabilirsiniz: https://tam.fsm.edu.tr/Tum-Haber-Arsivi