Kadınların kamusal yaşama ve toplumsal kalkınmaya katkılarını sivil toplum yapılanmaları odağında yeniden değerlendirmeye açan ve paydaşlarından olduğumuz "Sivil Toplum ve Kadın" Kongresi, 2 Kasım 2023 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Kadın ve Demokrasi Vakfının (KADEM) düzenlediği Kadın Araştırmaları Kongresi'nde, kadınların kamusal yaşama ve toplumsal kalkınmaya katkıları "sivil toplum ve kadın" temasıyla ele alındı. Kongre, başta Üniversitemiz olmak üzere İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirildi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerimiz Dr. Öğr. Üyesi Lale Uçan, Toplum Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Dr. Nihal Fırat Özdemir bilimsel çalışmalarıyla kongreye katkıda bulundular. Dr. Öğr. Üyesi Nihal Fırat Özdemir “Afet ve Sivil Toplum” başlıklı oturumun, Doç. Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış ise "Sivil Toplum ve Psikoloji" oturumunun moderatörlüğünü gerçekleştirdi. Dr. Öğr. Üyemiz Lale Uçan’ın “Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Heyetinin Teşekkülünde ve Faaliyetlerinde Hanedan Hanımlarının Temsili” başlıklı bildirisi katılımcıların yoğun ilgisini gördü.
KADEM Nöbeti Devralacak
Kongrenin açılışında konuşan KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Sevim Zehra Can Kaya, Filistin'de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi. Gazze'de 27 gündür insanlık suçu işlendiğini kaydeden Kaya, İsrail'in her gün kadın, çocuk, sivil demeden hastaneleri, okulları bombaladığını, Gazze halkının hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. KADEM'in de içinde bulunduğu Filistinli Kadınlarla Dayanışma İnisiyatifi'nin Sultanahmet Meydanı'nda 15 gün süreyle nöbette olacağını, 8 Kasım'da ise dayanışma nöbetini KADEM'in devralacağını kaydeden Kaya, dünyaya güçlü bir ses verebilmek adına kadınların dayanışma nöbetine katılması çağrısında bulundu.
Literatüre Önemli Katkı
4 oturum halinde 12 ayrı salonda gerçekleşen kongrede “ Tarihte Kadın Örgütlenmelerinin Sivil Toplum Faaliyetleri”, “Sivil Toplum Yapılanmaları”, “İnanç Ekseninde Kadın Hareketleri”, “Sivil Toplum ve Psikoloji”, “Türkiye’de Sivil Toplum Örgütlerinde Kadın Görünürlüğü”, “Türkiye’de Kadın Odaklı Sivil Toplum Yapılanmaları”, “Dünya’da Kadın Odaklı Sivil Toplum Yapılanmaları”, “Siyaset, Devlet ve Sivil Toplum”, “ Afet ve Sivil Toplum”, “Sivil Toplum ve İletişim”, “Kadınların Eğitiminde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü”, “Sosyal Yaşamda Kadın ve Aile” konuları ele alındı. Oturumların ardından kongre, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.