Dr. Öğr. Üyesi Danış: Demografik Dönüşüm Hızlandı

7 Mart 2019

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi öncülüğünde Üniversitemizin paydaşlığında düzenlenen “5. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi”nde konuşan Toplum Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış, toplumda demografik dönüşümün hızlandığını ifade etti.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Kadın Araştırmaları Dergisi öncülüğünde bu yıl “Demografik Dönüşüm ve Kadın” temasıyla düzenlenen “5. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi”, yoğun bir dinleyici katılımıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Toplum Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (TAM) olarak kongrenin paydaşı olduklarını belirten Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış, “Üniversite olarak uzun zamandır kadın, çocuk ve aileye dair pek çok başlıkla ilgiliydik. Buna dair birçok dersimiz var. Fakat bir merkez eliyle derlenip, olaya yoğunlaşmak, dersleri birleştirmek, çeşitli atölye çalışmaları ve aktiviteler yapmak, konuya bakış açımızı daha da derinleştirdi. Bu kaygılarla aslında bugünkü kongrenin de bir paydaşı olduk. Ülke ve dünya değişiyor. Türkiye toplumunun da demografik dönüşümü çok hızlandı. Türkiye, dünyada yaşanan göç hareketinden en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi. Kendi toplumsal dönüşümümüzde henüz tam olarak içselleştiremediğimiz pek çok başlıkla yüz yüzeyken çok başka kültürle de karşılaştık. Bu noktada tüm akademisyenlere büyük görevler düştüğünü düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Haklarımızı gasp etmeden nasıl uyum sağlayacağız?”

Günümüzün temel problemlerinden birinin “görünür” olmaya çalışmak olduğunu söyleyen Danış, “Günümüzde herkes ‘ben de buradayım, ben de varım ve var olmak istiyorum’ diyor. Fakat var olurken birbirimizin haklarını gasp etmeden nasıl uyum sağlayacağız? Aslında temel mesele bu. Sadece kadın değil, sesi ve sözünü duyamadığımız çocukların da kültür endüstrisi içinde eriyen bir çocukluğu söz konusu. Bu da bizim meselemiz. Yeniden bazı toplumsal uzlaşıları masaya yatırmak durumundayız. Herkesin “ben de varım” dediği ortamda kimsenin birbirini ezmeden birlikte nasıl var olacağını planlaması gerekiyor.” diye konuştu.

“Toplumsal gündeme katkıda bulunmak istiyoruz”

Üniversite olarak toplumsal yapıyı güçlendirecek çalışmalara önem verdiklerini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, üniversite bünyesinde kurulan Toplum Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin toplumun günceline dönük söylemler ürettiğini belirterek şöyle devam etti: 

“Merkezimiz toplum, kadın, aile, kadının toplumdaki yeri etrafında toplantılar yapıyor, konferanslar düzenliyor. Önümüzdeki nisan ayında da toplumsal cinsiyet adaleti kavramını bütün boyutlarıyla tartışacağımız bir çalıştay düzenleyeceğiz. Türkiye’nin toplumsal gündemine katkıda bulunacak bir çalıştay olmasını amaçlıyoruz.”