Toplumsal Cinsiyet Okumaları / Toplumsal Cinsiyet, Mitler ve Beden

9 Ocak 2021 

Toplumsal Cinsiyet Okumaları’nın ikinci haftasında “Toplumsal Cinsiyet, Mitler ve Beden” başlığında Prof. Dr. Nazile Kalaycı ve Dr. Öznur Karakaş’ı dinledik. Okumalar sırasında öne çıkan satırlar şöyleydi:

 

Nazile Kalaycı “ Toplumsal Cinsiyet ve Yunan Mitolojisi”

“Sözlü geleneğe aktarılan mitolojik içeriklerde sadece hukuka, sosyal ilişkilere, gündelik yaşam ihtiyaçlarına dair veriler bulmuyoruz. Ozan, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rejiminin nasıl inşa edildiğini, kadına biçilen rollerin neler olduğunu da anlatıyor. Mitolojik dişi figürler kendi sembolik düzenlerine hiçbir zaman sahip olamamışlar, kendilerini hep eril bir ötekinin aynasında tanımaya mecbur kalmışlar, bu sebeple aslında temsil de edilememişlerdir. Dolayısıyla sözlü gelenekten sonra süregelen yazılı gelenek de aslında dişil olanı temsil edilemez kılmış. Kadın figürleri özgürleştirmek ve onlara erkek ozanlar tarafından giydirilmiş elbiseleri çıkarmak gerekiyor. Feminist kadın okuyucunun dişi mitsel figürleri tanımaktan ziyade onlarla özdeşleşme ilişkisi kurmak yoluyla direniş imkanının yollarını araması gerekiyor.

 

Öznur Karakaş “Toplumsal Cinsiyet ve Beden”

“Simgesel düzen tamamen normatif ve değiştirilmesi imkansız bir yapı değil. Bu simgesel düzenin, mülk düzeninin değiştirilmesi ve dönüştürülmesi hedefinden şaşmamak, açlıkları ve çatlakları yeniden sürekli kılmak, kendi özdeşleşme yapılarımızı yeniden kurmak önemli. Hem psişik hem fenomenolojik hem de dışarıdan içeriye öznenin kuruluşunu sağlayan bu normatif yapılarla kurulan ilikişkide, bu üç zemin içerisinde bir özgürleşme hareketi düşünmemiz gerekiyor.”