TAM Söyleşileri 5 / 21. Yüzyılda Aileyi Konuşmak

11 Nisan 2019

TAM Söyleşileri’nin beşincisinde üniversitemiz Eğitim Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Serdal Seven’den  “21. Yüzyıl’da Aile” başlıklı konuşmasını dinledik.

Konuşmasına ailenin tanımı ile başlayan Seven, doğu ve batıda aile kavramlarının farklı olduğunu vurguladı. Konuşmanın devamında ailenin tarihsel gelişimininden bahseden Serdal Seven, Türk milletinin gücünü aileden aldığını ve İslam’ın kabulünden sonra da bu durumda bir değişiklik olmadığını söyledi. Osmanlı Devletin’de de yine ailenin önemli bir güç unsuru ve sorunların çözüldüğü yegane mecra olduğuna değindi.

19. yüzyıl ile aile yapısında değişmelerin başladığını, ailenin temel özelliklerinin tartışılmaya başlandığını ifade eden Seven, bu dönemde ıslahhane ve darülaceze gibi kurumların açılmaya başlandığını ifade etti.

20 ve 21. yüzyıla gelindiğinde ise globalleşen dünya ile birlikte aile yapısında önemli değişikliklerin baş gösterdiğini, yüzyıllardır alışık olunan geniş aile yapısının çekirdek aile yapısına doğru küçüldüğünü ifade etti.  Bu küçülme ile çocuk eğitiminde hem anne hem de babanın rol model sıkıntısı ile karşılaştığını bu boşluğun da sosyal medyadaki  örneklerle doldurulma yoluna gidildiğine dikkat çekti.

Seven, konuşmasının son kısmında aile sistemindeki aksaklıkların giderilmesi için aile bağlarını güçlendirecek politikaların geliştirilmesinin gerekliliğini, aile politikalarının zamanın değişen şartlarına göre revize edilmesini ve özellikle medyada aile hayatını hedef alan yapımlara sınırlandırmalar getirilmesi gerektiğini söyledi.